ILO!LUMI ILO!LUMI

Parppeinvaara tarjoaa maisemia, myyttejä ja piiroota rakkaudella

Ravintola Parppeinpirtin Marjo Niiranen (vas.) ja Ilomantsin Museosäätiön Heidi Koponen luonnehtivat SM-lumenveistokisojen lumikuutioita hienoiksi ja sooloveiston aihioita yllättävänkin isoiksi.


Parppeinvaaran Runokylä on vahvasti mukana ILO!LUMI-tapahtumassa Ilomantsissa 10.–12. helmikuuta. Tarjolla on huikeiden lumimaisemien lisäksi kansanperinnettä, myyttistä metsää ja karjalaista evästä piiroineen.

Parppeinvaaran Runokylä Ilomantsissa yhdistää karjalaisen kulttuurin ominaispiirteet, kuten kanteleen, runonlaulun sekä perinneruuat.

ILO!LUMI-tapahtuman aikaan Runokylän museosta komeilee runonlaulaja Mateli Kuivalattaren aitta tukevasti lumen keskellä, mutta avoinna ovat niin Runolaulajan Pirtti kuin Luontopirtti Mesikkäkin.

Uskomuksia ja tarinoita

Ilomantsin museosäätiön amanuenssi Heidi Koponen kertoo, että Luontopirtti Mesikkä tutustuttaa kävijät ilomantsilaiseen luontoon, eläimistöön, maisemaan ja luontotyyppeihin sekä kansanperinteeseen ja kansanuskomuksiin ihmisen luonnon välisestä suhteesta.

”Vanhasta sukupolvien kansanperinteestä on hyvin paljon jäljellä tänäkin päivänä. Vanhat tarinat ja kertomukset määrittävät edelleenkin suhdettamme luontoon, eli esimerkiksi siihen, mikä käsitys meillä on eri eläinlajeista, kuten sudesta, karhusta tai vaikkapa ketusta. Vanhat perinteet elävät edelleen esimerkiksi hirvipeijaisissa”, Koponen sanoo.

Opastusta karhun tykö

Luontopirtti Mesikän kokoelmaan kuuluu esineistöä kaikkiaan yli 450, ja esillä niistä on useita kymmeniä eläimiä.

ILO!LUMI-päivistä lauantaina ja sunnuntaina pääsee Luontopirtti Mesikässä myös opastetuilla kierroksilla sukeltamaan myyttiseen metsään ja leikkimään karhua – Heidi Koposen omaa suosikkieläintä luonnosta.

”Lapsille suunnatulla Mesikämmenen valtakunnassa -kierroksella tutustutaan Mesikän näyttelyyn leikkimieliseen sävyyn, katselemme eläimiä ja leikimme niitä”, Koponen kertoo.

”Metsän naapurissa -kierroksella puolestaan käymme läpi nimenomaan kansanperinnettä ja kansanuskomuksia: miten luonnon kanssa on tultu toimeen, miten myyttisen metsän naapurissa on eletty ja mitä myyttisiä ominaisuuksia esimerkiksi karhuun on liitetty.”

Nykykarjalaista ruokaa rakkaudella

Parppeinvaarasta ei voi puhua ilman Ravintola Parppeinpirttiä, jossa ruokaa tehdään perinteitä vaalien mutta nykykarjalaisella otteella. Pitopöytään kuuluvat tietysti muun muassa karjalanpiirakat.

Ravintolayrittäjä Marjo Niiranen luonnehtii Parppeinpirttiä koko kansan paikaksi, jonne kaikki ovat tervetulleita niin arjen työvaatteissa kuin juhlapäivinäkin.

”Kesä on meille kiireisintä aikaa, mutta talviaikaan tämä vaaramiljöö on varmasti aivan oma elämyksensä. Ilomantsi on lumivarmaa aluetta, mikä voi olla monelle matkailijalle jopa yllätys”, Niiranen arvioi.

Ravintola Parppeinpirtti on menestynyt jo useaan otteeseen äänestyksissä Suomen parhaimmista lounaspaikoista. Paras sijoitus on kolmas.

Menestyksen mottona on Marjo Niirasen mukaan: ”Hyvää ruokaa rakkaudella.”

Runokylän aukiolot

Runokylän museo on avoinna perjantaina 10.2.2023 klo 12–15, lauantaina klo 11–15 ja sunnuntaina klo 10–14.  

Museon opastukset: Metsän naapurissa lauantaina 11.2. klo 13 sekä sunnuntaina klo 11 on teemaopastus kansanperinteen keinoihin elää sopusoinnussa luonnon kanssa. Kesto noin 30 minuuttia. 

Lapsille suunnattu Mesikämmenen valtakunnassa lauantaina 11.2. klo 11 ja 14 sekä sunnuntaina klo 10. Kesto noin 20 minuuttia.  

Museon pääsyliput saa Luontopirtti Mesikästä: aikuiset 6 € sekä lapset, opiskelijat ja eläkeläiset 4 €. 

Parppeinvaaran runokylän ohjelmassa on myös runonlaulaja Vaskitsaisen Lumen ja jään laulut Runonlaulajan pirtissä lauantaina 11.2. klo 12 sekä sunnuntaina klo 12. Tilaisuuden kesto on noin puoli tuntia.  Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Vaskitsainen esiintyy myös ILO!LUMI-tapahtumassa lumenveiston SM-kilpailun palkintojenjaossa sunnuntaina kello 13.

Ravintola Parppeinpirtin aukiolot

Ravintola Parppeinpirtissä on kotiruokalounas katettuna perjantaina 10.2 klo 11–14 ja kahvila on avoinna klo 10–17. Lounas 12 €/hlö, lapset 5–12 vuotta 6 € sekä alle 5-vuotiaat veloituksetta.  

Lauantaina 11.2. tarjolla on nykykarjalainen pitoateria klo 11–16 ja sunnuntaina klo 11–15. Pitoateria 27 €/hlö, lapset 5–12 vuotta 13,50 € sekä alle 5-vuotiaat veloituksetta.  

Ravintolan kahvila palvelee lauantaina klo 9–18 ja sunnuntaina klo 9–15. 

Perinneleipomosta voi ostaa päivittäin tuoreita kotiinviemisiä. 

Ravintolalla ja museolla yhteispaketti 

Runokylään ja Ravintola Parppeinpirttiin voi lunastaa lauantaina ja sunnuntaina myös perheen yhteispaketin hintaan 87 euroa. Tämä sisältää nykykarjalaisen pitoaterian sekä museon sisäänpääsyn 2 aikuiselle sekä saman talouden 2–3 lapselle, jotka ovat alle 14-vuotiaita.  

Yhteispaketin voi lunastaa Ravintola Parppeinpirtin kassalta, ja kuitti toimii lippuna myös museon palveluihin. 

Lisätietoja  

Parppeinvaaran runokylä 

www.parppeinvaara.fi 

facebook.com/Parppeinvaara 

instagram.com/parppeinvaaranrunokyla 

Ravintola Parppeinpirtti 

www.parppeinpirtti.fi 

facebook.com/parppeinpirtti 

instagram.com/parppeinpirtti 

Share Post :