ILO!LUMI ILO!LUMI

ILO!LUMI kokoaa yli 30 veistäjää lumenveiston SM-kisaan Ilomantsiin helmikuussa 2023

ILO!LUMI-tapahtumaa varten on helmikuun alussa alettu tehdä lumikuutioita. Lumi siirretään kehikon sisään koneellisesti ja tallotaan jaloilla tiiviiksi.


Lumenveiston SM-kilpailuun osallistuu niin lumenveiston kovatasoisia konkareita kuin aivan ensikertalaisiakin. ILO!LUMI-tapahtuma kokoaa yli 30 veistäjää 10.–12. helmikuuta Ilomantsin Parppeinvaaralle.

Ilomantsissa SM-mittelö toteutuu kahdessa sarjassa: taiteellisessa joukkuesarjassa sekä soolosarjassa.

Kisajohtaja Timo Reko kertoo, että taiteelliseen joukkuekisaan on tulossa kahdeksan kokoonpanoa ja saman verran kisaan on ilmoittautunut myös sooloveistäjiä.

”Niin joukkueissa kuin yksilöveistäjissäkin on monia pitkänlinjan veistäjiä ja lumenveistokisojen palkintosijoja keränneitä. Yhtä lailla hienoa on, että mukana on myös muutamia ensikertalaisia, jotka lähtevät rohkeasti kisaan mukaan. Nähdäänpä lumen kimpussa myös Ilomantsin Karhufestivaalista tuttuja moottorisahaveistäjiä”, Reko kertoo.

Mitä kirvoittaa Vaarojen maa?

Lumenveiston SM-kilpailun teemana Ilomantsissa on Vaarojen maa.

”On todella kiinnostavaa nähdä, millaisia tulkintoja tämänvuotinen teemamme veistäjissä kirvoittaa. Teemahan voi viitata koko Vaara-Karjalan ja veistopaikka Parppeinvaaran maisemiin, mutta tulkintoja voi etsiä myös Ilomantsin historiasta”, Timo Reko juohauttelee.

Reko harmittelee, ettei toiminnalliseen sarjaan tullut tarpeeksi osallistujia eli vähintään neljää joukkuetta, jotta SM-titteleitä voitaisiin siinä jakaa. Toiminnallisen sarjan veistosten tulee olla lasten leikkeihin soveltuvia, toiminnallisia taideteoksia.

Tässä sarjassa kuitenkin nähdään Parppeinvaaralla kolmen veistäjän paikallinen joukkue.

”Ilomantsilaista lumiosaamista toiminnallisessa sarjassa edustaa Team Harakka, joka on ilmoittanut tekevänsä oman teoksensa joka tapauksessa, jotta Parppeinvaaran Runokylään saadaan myös lasten lumileikkeihin tarkoitettu veistos”, Reko kertoo.

Talkooväkeä tarvitaan avuksi

ILO!LUMI-tapahtumasta vastaa Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys, ja Lumenveiston SM-kilpailua koordinoi Suomen Latu. Mukana lumitunnelmaa rakentamassa ovat myös Parppeinvaaran vakiotoimijat: Runokylän museo ja Ravintola Parppeinpirtti.

Timo Reko kertoo kisajärjestelyissä riittävän hommaa, sillä lumiaihio tarvitaan tietysti jokaiselle joukkueelle ja sooloveistäjälle.

”Joukkuekisan kuution koko on peräti 3 metriä kanttiinsa, joten tallottavaa piisaa. Sooloveistäjien kuutio on lähes 2,5 metriä korkea ja 1,5 metriä leveä.”

MSL:n Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys on innostanut ihmisiä auttamaan niin lumen tallontaan kuutioiksi kuin itse tapahtuman järjestelyihin. Mukaan on nyt saatu kolmisenkymmentä talkoolaista Ilomantsista ja muualta Pohjois-Karjalasta.

”Ihmisten pyyteetön talkooapu ja yhteistyötahojen sponsorirahoitus ovat aivan olennainen juttu, että tällainen tapahtuma voidaan ylipäätään järjestää. Kiitos tästä jo etukäteen kaikille”, Timo Reko tiivistää.

Share Post :