ILO!LUMI ILO!LUMI

Vaarojen maa teemana ILO!LUMI-tapahtumassa – ilmoittautuminen lumenveiston SM-kisaan alkanut

Lumenveiston SM-kilpailu pidetään teeman mukaisesti vaaramaisemissa Ilomantsin Parppeinvaaralla.


Lumenveiston SM-kilpailun 2023 teemana on Vaarojen maa. ILO!LUMI-tapahtuma pidetään 10.–12. helmikuuta Ilomantsin Parppeinvaaralla.

Kisajärjestelyjen Taisto Volotinen kertoo, että teema juontaa ennen kaikkea Vaara-Karjalan omaleimaisen kauniista maisemista, joista kisapaikka Parppeinvaara on mainio esimerkki.

”Parppeinvaara on valtakunnallisestikin tunnettu ilomantsilainen näkymä. Vaarojen maa -teema on näinä päivinä toki kaikkinensa monimerkityksellinen, ja sen voi tulkita viittaavan myös Ilomantsin historiaan”, Volotinen sanoo.

Valttina lumi

Teema on luonteva valinta lumenveiston SM-kilpailun järjestäjätaholle sen oman nimenkin puolesta. ILO!LUMI-tapahtumasta vastaa Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys. Lumenveiston SM-kilpailua koordinoi Suomen Latu. Yleisöllä on lumenveistotapahtumaan vapaa pääsy.

Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Taisto Volotinen sanoo, että Ilomantsin kisavaltteja ovat lumivarmuus ja lumen puhtaus sekä Karhufestivaalin puunveistokilpailusta pian kymmenen vuoden aikana kertynyt järjestelykokemus.

”Lumenveiston SM-kilpailulle on ennakkoon arvioituna suuret odotukset, sillä kisat on pystytty pitämään viimeksi Kuusankoskella vuonna 2018.”

SM-lumenveistokilpailua on Ilomantsissa jouduttu lykkäämään koronan takia jo kahteen otteeseen. Vuonna 2021 ILO!LUMI-tapahtuma kuitenkin toteutettiin Ilomantsin Mekrijärvellä kutsuveistona ja valtakunnallisena etäkilpailuna ilman SM-titteleitä.

Lumenveiston SM-kilpailut on pidetty kerran aikaisemminkin Ilomantsissa vuonna 2007. Lisäksi pienempimuotoisia lumenveistokisoja on paikkakunnalla ollut puolenkymmentä kertaa.

Kolme sarjaa

Lumenveiston SM-kilpailussa on kolme sarjaa: toiminnallinen, taiteellinen ja soolosarja, ja Vaarojen maa -teema on niissä kaikissa sama. Toiminnallisessa sekä taiteellisessa sarjassa saa joukkueissa olla kahdesta kolmeen veistäjää.

Veistokilpailuun ilmoittautuminen alkaa 11. tammikuuta ja päättyy 27.1.2023. Kilpailuun otetaan maksimissaan 10 sooloveistäjää ja 10 joukkuetta kumpaankin sarjaan. Jotta SM-tittelit voidaan jakaa, mukana on sarjoissa oltava vähintään neljä sooloveistäjää tai joukkuetta.

Lumenveiston aikataulu on perjantaina 10. helmikuuta kello 13–19, lauantaina kello 8–18 ja sunnuntaina kello 8–12. Tulokset julkistetaan ja palkinnot jaetaan sunnuntaina 12. helmikuuta kello 13 Parppeinvaaralla.

Lumileikkejä ja omia veistoksia 

Maaseudun Sivistysliitto järjestää veistopäivistä perjantaina ja lauantaina Runokylän alueella lapsille ja lapsenmielisille mahdollisuuden tehdä omia pieniä lumiveistoksia.  

Ympäristöperinteen hengessä tutustutaan myös lumileikkeihin museon tuntumassa. 

Mesikämmenen valtakuntaan  

Veistopäivinä Pappeinvaaran Runokylässä ovat omine aukioloaikoineen avoinna myös Ravintola Parppeinpirtti sekä museoalueen Runolaulajan pirtti ja Luontopirtti Mesikkä, jossa järjestetään myös viisi opastuskierrosta.

Runokylän museo on avoinna perjantaina 10.2. klo 12–15, lauantaina klo 11–15 ja sunnuntaina klo 10–14.  

Museon opastukset Luontopirtti Mesikässä: Metsän naapurissa lauantaina 11.2. klo 13 sekä sunnuntaina klo 11 on teemaopastus kansanperinteen keinoihin elää sopusoinnussa luonnon kanssa. Kesto on noin 30 minuuttia. 

Lapsille suunnattu Mesikämmenen valtakunnassa lauantaina 11.2. klo 11 ja 14 sekä sunnuntaina klo 10. Kierros kestää noin 20 minuuttia.  

Museon pääsyliput saa Luontopirtti Mesikästä: aikuiset 6 € sekä lapset, opiskelijat ja eläkeläiset 4 €. 

Lumen ja jään lauluja 

Parppeinvaaran runokylän ohjelmassa on myös runonlaulaja Vaskitsaisen Lumen ja jään laulut Runonlaulajan pirtissä lauantaina 11.2. klo 12 sekä sunnuntaina klo 12. Tilaisuuden kesto on noin puoli tuntia.  

Tapahtuma sisältyy museolippuun, joita saa siis lunastettua Luontopirtti Mesikästä hintaan 6 ja 4 €.  

Ravintola Parppeinpirtti avoinna 

Ravintola Parppeinpirtissä on kotiruokalounas katettuna perjantaina 10.2 klo 11–14 ja kahvila on avoinna klo 10–17. Lounas 12 €/hlö, lapset 5–12 vuotta 6 € sekä alle 5-vuotiaat veloituksetta.  

Lauantaina 11.2. tarjolla on nykykarjalainen pitoateria klo 11–16 ja sunnuntaina klo 11–15. Pitoateria 27 €/hlö, lapset 5–12 vuotta 13,50 € sekä alle 5-vuotiaat veloituksetta.  

Ravintolan kahvila palvelee lauantaina klo 9–18 ja sunnuntaina klo 9–15. 

Perinneleipomosta voi ostaa päivittäin tuoreita kotiinviemisiä. 

Ravintolalla ja museolla yhteispaketti 

Runokylään ja Ravintola Parppeinpirttiin voi lunastaa lauantaina ja sunnuntaina myös perheen yhteispaketin hintaan 87 euroa. Tämä sisältää nykykarjalaisen pitoaterian sekä museon sisäänpääsyn 2 aikuiselle sekä saman talouden 2–3 lapselle, jotka ovat alle 14-vuotiaita.  

Yhteispaketin voi lunastaa Ravintola Parppeinpirtin kassalta, ja kuitti toimii lippuna myös museon palveluihin. 

Lisätietoja ILO!LUMI-tapahtumasta

MSL:n Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys, puheenjohtaja Taisto Volotinen, 050 528 7715, volotinen.taisto1@gmail.com

Ilomantsin lumenveiston SM-kilpailun kisajohtaja Timo Reko, 050 3226 798, timo.reko@msl.fi

ILO!LUMI-viestintäkoordinaattori Riitta Ryynänen, 0400 231965, mslvaarakarjala@gmail.com

Share Post :