ILO!LUMI ILO!LUMI

YLEISÖLLE

Vapaa pääsy – lumiohjelmaa myös lapsille

Lumenveiston SM-kilpailu ILO!LUMI järjestetään Ilomantsin Parppeinvaaralla perjantaista sunnuntaihin 10.–12. helmikuuta. Yleisöllä on vapaa pääsy lumenveistoa seuraamaan.

Parppeinvaaralla on myös lapsille luvassa lumista ohjelmaa perjantaina ja lauantaina. Runokylän Luontopirtti Mesikässä on lapsille suunnattu opastuskierros Mesikämmenen valtakunnassa lauantaina ja sunnuntaina.

Myös Ravintola Parppeinpirtti on avoinna veistopäivien aikana.

Veistokisan teemana on Vaarojen maa.

SM-veistokilpailuissa on kolme sarjaa: toiminnallinen, taiteellinen sekä soolosarja. Ilomantsissa niistä toteutuu taiteellinen joukkuesarja sekä soolosarja. Kummassakin sarjassa teemana on Vaarojen maa

Toiminnallinen joukkuesarja putosi tällä kertaa ohjelmasta pois vähäisen osallistujamäärän takia, sillä kussakin sarjassa on oltava vähintään neljä osallistujaa, jotta SM-tittelit voidaan jakaa. Ilomantsilainen Team Harakka toteuttaa kuitenkin Parppeinvaaralle toiminnallisen eli lasten leikkeihin soveltuvan teoksen. 

Lumenveisto alkaa perjantaina 10. helmikuuta klo 12 ja veistoaikaa on klo 20:een saakka. Lauantaina veistopäivä on kestoltaan klo 8–18 ja sunnuntaina klo 8–12. Tulokset julkistetaan ja palkinnot jaetaan ulkosalla lumenveistoalueen läheisyydessä sunnuntaina 12.2. klo 13.

ILO!LUMI-veistokilpailun järjestää Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys, ja SM-kisaa koordinoi Suomen Latu.

Lapsille lumileikkejä ja omia veistoksia 

Maaseudun Sivistysliitto järjestää perjantaina ja lauantaina Runokylän alueella lapsille ja lapsenmielisille mahdollisuuden tehdä omia pieniä lumiveistoksia.

Ympäristöperinteen hengessä tutustutaan myös lumileikkeihin museon tuntumassa.

Mesikämmenen valtakuntaan  

Veistopäivinä Pappeinvaaran Runokylässä ovat avoinna museon Runonlaulajan pirtti ja Luontopirtti Mesikkä, jossa on myös viisi opastuskierrosta: teemaopastus Metsän naapurissa sekä lapsille suunnattu Mesikämmenen valtakunnassa.

Runokylän museo on avoinna perjantaina 10.2. klo 12–15, lauantaina klo 11–15 ja sunnuntaina klo 10–14. Näyttelyn ohella Mesikässä on myös museokauppa, jonne on maksuton pääsy.

Museon opastukset: Metsän naapurissa lauantaina 11.2. klo 13 sekä sunnuntaina klo 11 on teemaopastus kansanperinteen keinoihin elää sopusoinnussa luonnon kanssa. Kesto on noin 30 minuuttia.

Lapsille suunnattu Mesikämmenen valtakunnassa lauantaina 11.2. klo 11 ja 14 sekä sunnuntaina klo 10. Kierros kestää noin 20 minuuttia.

Museon pääsyliput saa Luontopirtti Mesikästä: aikuiset 6 € sekä lapset, opiskelijat ja eläkeläiset 4 €.

Lumen ja jään runonlauluja 

Parppeinvaaran runokylän ohjelmassa on myös runonlaulaja Vaskitsaisen Lumen ja jään laulut Runonlaulajan pirtissä lauantaina 11.2. klo 12 sekä sunnuntaina klo 12. Tilaisuuden kesto on noin puoli tuntia.

Vaskitsainen esiintyy myös Lumenveiston palkintojenjaon aluksi sunnuntaina klo 13.

Ravintola Parppeinpirtti avoinna 

Ravintola Parppeinpirtissä on kotiruokalounas katettuna perjantaina 10.2 klo 11–14 ja kahvila on avoinna klo 10–17. Lounas 12 €/hlö, lapset 5–12 vuotta 6 € sekä alle 5-vuotiaat veloituksetta.

Lauantaina 11.2. tarjolla on nykykarjalainen pitoateria klo 11–16 ja sunnuntaina klo 11–15. Pitoateria 27 €/hlö, lapset 5–12 vuotta 13,50 € sekä alle 5-vuotiaat veloituksetta.

Ravintolan kahvila palvelee lauantaina klo 9–18 ja sunnuntaina klo 9–15.

Perinneleipomosta voi ostaa päivittäin tuoreita kotiinviemisiä.

Ravintolalla ja museolla yhteispaketti perheille

Runokylään ja Ravintola Parppeinpirttiin voi lunastaa lauantaina ja sunnuntaina myös perheen yhteispaketin hintaan 87 euroa. Tämä sisältää nykykarjalaisen pitoaterian sekä museon sisäänpääsyn 2 aikuiselle sekä saman talouden 2–3 lapselle, jotka ovat alle 14-vuotiaita.

Yhteispaketin voi lunastaa Ravintola Parppeinpirtin kassalta, ja kuitti toimii lippuna myös museon palveluihin.