ILO!LUMI ILO!LUMI

Veistokilpailu

Loistavat lumenveistäjät!

ILO!LUMI-tapahtuman teemana Vaarojen maa 

Lumenveiston SM-kilpailun 2023 teemana on Vaarojen maa. ILO!LUMI-tapahtuma pidetään 10.–12. helmikuuta Ilomantsin Parppeinvaaralla (Parppeintie 4, 82900 Ilomantsi).

Lumenveiston SM-kilpailussa on kolme sarjaa: toiminnallinen, taiteellinen ja soolosarja, ja Vaarojen maa -teema on niissä kaikissa sama. Toiminnallisessa sekä taiteellisessa sarjassa saa joukkueissa olla kahdesta kolmeen veistäjää.

Kilpailuun otetaan maksimissaan 10 sooloveistäjää ja 10 joukkuetta kumpaankin sarjaan. Jotta SM-tittelit voidaan jakaa, mukana on sarjoissa oltava vähintään neljä sooloveistäjää tai joukkuetta.

ILO!LUMI-tapahtuman eli lumenveiston SM-kisan järjestää Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys, ja SM-kilpailua koordinoi Suomen Latu ry.

Veistokilpailuun ilmoittautuminen

Veistokilpailuun ilmoittautuminen alkaa 11. tammikuuta ja päättyy 27.1.2023. Mikäli sarjoihin ilmoittautuu enemmän kuin 10 joukkuetta tai sooloveistäjää, kilpailun järjestäjällä on oikeus valita osanottajat sääntöjen sanomalla tavalla. Kilpailun aikataulu näkyy alla olevista säännöistä, ja tarkempi aikataulu ja muut ohjeet lähetetään kisaan osallistujille ennen kilpailua.

Kisan järjestäjä järjestää kilpailijoille majoituksen kahden hengen huoneissa. Mikäli haluaa toisenlaisen majoituksen tai mukana on kisan ulkopuolisia henkilöitä, on majoitus hoidettava itse.

Tässä linkit kuhunkin sarjaan ilmoittautumiseen. Mikäli linkeissä on ongelma, ota yhteyttä Riitta Ryynänen, 0400 231965, mslvaarakarjala@gmail.com

Ilmoittautuminen toiminnalliseen sarjaan

Ilmoittautuminen taiteelliseen sarjaan

Ilmoittautuminen soolosarjaan

Lumenveiston SM-kilpailun säännöt

Ilmoittautumalla ja osallistumalla kilpailuun osallistujat hyväksyvät sen säännöt ja sitoutuvat noudattamaan niitä.

 1. Osallistumisoikeus

Kilpailu on avoin kaikille vähintään 18-vuotiaille Suomen kansalaisille tai Suomessa asuville henkilöille. Vanhemman/huoltajan kanssa myös alle 18-vuotiailla on osallistumismahdollisuus, mutta lapsen täytyy olla 15 vuotta täyttänyt.

Edellisen SM-kilpailun perusteella pääsee kunkin sarjan kolme parasta kilpailemaan siinä sarjassa, jossa ovat sijoittuneet. Muutoin järjestäjä varaa oikeuden valita osallistujat SM-kisaan aiempien meriittien perusteella. Järjestäjällä on myös oikeus kutsua kilpailuun yksi paikallinen tai teemallinen joukkue, jolla ei välttämättä tarvitse olla meriittiä kilpailuun osallistumiseen.

 1. Sarjat

SM-kilpailussa on kolme sarjaa: toiminnallinen sekä taiteellinen joukkuesarja ja soolosarja. Joukkuesarjoihin otetaan enintään 10 joukkuetta ja soolosarjaan enintään 10 veistäjää. Joukkueet muodostuvat 2–3 veistäjästä, joista yksi on joukkueenjohtaja. Soolosarjassa on vain yksi veistäjä.

Kussakin sarjassa on oltava vähintään neljä joukkuetta/veistäjää, jotta SM-tittelit voidaan jakaa.

 1. Osallistumismaksu

SM-kilpailun maksu on joukkuesarjoissa 150 euroa, ja Suomen Ladun jäsenet saavat 10 euron alennuksen / henkilö. Soolosarjassa osallistumismaksu on 50 euroa ja Suomen Ladun jäseniltä 40 euroa.

 1. Lumi ja sen käyttö

Joukkuesarjoissa kullakin joukkueella on käytössään 100 neliömetrin alue, jonka keskellä on 3 x 3 x 3 metrin lumikuutio. Soolosarjassa lumikuutio on 1,5 x 1,5 x 2,4 metriä.

Taide- ja soolosarjoissa veistoksessa tulee olla 10–50 sentin korkuinen vapaamuotoinen jalusta ja veistos ei saa olla suurempi kuin aihiona oleva lumikuutio. Taidesarjassa veistoksen maksimikoko on siis 3 x 3 x 3 metriä ja soolosarjassa 1,5 x 1,5 x 2,4 metriä.

Toimintasarjassa veistosta saa levittää alueen sisällä vapaasti. Veistoksen maksimikorkeus on 3 metriä. Suositeltavaa on, että koko lumimäärä käytetään veistokseen ja sen ympäristöön. Toiminnallisen sarjan veistoksien tulee olla lasten leikkeihin soveltuvia, toiminnallisia taideteoksia.

Veistokset on kokonaisuudessaan tehtävä paikan päällä pelkästään lumesta ja vedestä. Veistoaikana, omalla veistoalueella voi vedestä jäädyttää yksityiskohtia ja osia teokseen. Muiden materiaalien käyttö on kielletty.

 1. Varusteet

Järjestäjät varaavat veistäjien yhteiskäyttöön lumensiirtoon tarvittavia välineitä: lumikolia, lapiota, vesitynnyrin, sankoja sekä riittävän määrän tikkaita. Muut varusteet on jokaisen joukkueen ja soolosarjaan osallistuvan tuotava mukanaan. Sähkö- ja konetyökalujen käyttö ei ole sallittua.

 1. Työskentelyaikataulu

Veistäminen aloitetaan perjantaina kello 12 infotilaisuuden ja veistopaikkojen arvonnan jälkeen. Veistäminen päättyy sunnuntaina kello 12, ja tulokset julkistetaan kello 13. Järjestäjälle varataan oikeus pieniin aikataulumuutoksiin ja veistämisajan rajoituksiin.

 1. Avustajien käyttö

Ulkopuolisten avustajien käyttö on kielletty. Joukkueen jäseniä ei saa vaihtaa kilpailun aikana.

 1. Tuomaristo

Kilpailussa on yksi tuomaristo, johon kuuluu taide- ja soolosarjassa kolme henkilöä. Heidän tulee edustaa Suomen Latu ry:tä, järjestäjää ja taiteen asiantuntemusta. Lisäksi toimintasarjassa tuomaristoon kuuluu yksi 7–12-vuotias lapsijäsen.

 1. Arvostelu

Veistosten arvostelussa käytetään molempiin joukkuesarjoihin erikseen laadittua arvostelulomaketta. Soolosarjan teokset arvostellaan taidesarjan kriteereillä. Arvosteluperusteet lähetetään SM-kilpailukutsun mukana kilpailijoille.

Kilpailussa valitaan joka sarjassa kolme parasta veistosta. Lisäksi yleisöäänestyksessä valitaan jokaisen sarjan yleisönsuosikki. Tuomariston päätös on lopullinen ja siitä ei voi valittaa.

 1. Palkinnot

Kilpailussa jaetaan palkinnot kunkin sarjan kolmelle parhaalle veistokselle. Lisäksi palkitaan kunkin sarjan yleisöäänestyksessä eniten ääniä saanut teos.

 1. SM-kilpailun järjestämisoikeus

Suomen Latu ry myöntää vuosittain anomuksesta SM-lumenveistokilpailun järjestämisoikeuden. Järjestäjällä ja Suomen Ladulla on oikeus teosten kuvaamiseen ja kuvien käyttöön.

 1. Kisavalvoja

Kisajärjestelyjä valvoo Suomen Latu ry:n nimeämä valvoja.

 1. Vakuutukset

Suomen Latu ry vakuuttaa kilpailijat kilpailun ajaksi. Muuten kilpailijat huolehtivat omista vakuutuksistaan.

 1. Sääntöjen noudattaminen ja muuttaminen

Näiden sääntöjen noudattamista ja muuttamista valvoo Suomen Latu ry.