ILO!LUMI ILO!LUMI

Lumen ja jään runolaulua nykytyyliin ILO!LUMI-tapahtumassa

Vaskitsainen eli Virve Kallio esiintyy Runonlaulajan pirtissä lauantaina ja sunnuntaina, ja hän laulaa myös lumenveiston palkintojenjaon alkajaisiksi sunnuntaina.


Yhteys sukupolvien ketjuun sekä maisemaan ja luontoon soi Vaskitsaisen Lumen ja jään lauluissa ILO!LUMI-tapahtuman aikaan Ilomantsin Parppeinvaaralla.

Vaskitsainen eli Virve Kallio esiintyy Runonlaulajan pirtissä lauantaina ja sunnuntaina, ja hän laulaa myös lumenveiston palkintojenjaon alkajaisiksi sunnuntaina.

” Olen valmistellut ILO!LUMI-tapahtumaan sopivan runolaulukokonaisuuden. Laulut ovat nykyrunolaulua, sovitettu suuhun sopivaksi ja ne ovatsaaneet inspiraation Ilomantsin, raja-Karjalan ja Laatokan Karjalan runolaulusta”, Kallio kertoo.

Yhteys esivanhempien ketjuun

Tuupovaarassa asuvalle Virve Kalliolle runolaulu on ollut sekä harrastus että työ noin 15 vuoden ajan. Koulutukseltaan hän on taiteen maisteri, ja kesällä 2023 hänelle on tulossa Parppeinvaaralle myös taidenäyttely.

”Itsellänikin on sukujuuret Karjalassa, ja olen kuullut nuoresta asti vanhoja tarinoita. Minua kiehtoo etenkin ihmisen yhteys maisemaan, luontoon ja koko esivanhempien ketjuun. Runolaulu on ikiaikaista mutta samalla muuntuvaa ja elävää perinnettä.”

Virve Kallio korostaa, että runolaulu on hyvin yhteisöllistä.

”Katsotaan, lähtisikö yleisökin mukaan laulamaan nyt viikonloppuna Runonlaulajan pirtissä. Toivotaan niin, vaikka kenenkään ei ole tietenkään pakko lauluun osallistua.”

Runolaulun ylläpitäminen on Tuupovaarassa asuvalle Kalliolle sydämenasia.

”Haluan muistuttaa kaikkia tästä hienosta perinteestä. Ilomantsissa runolaululla on pitkät perinteet ja täällä se on pidetty hyvin elossa, mutta välttämättä muualla Suomessa ei sitä niin tunneta.”

Runonlaulu raikaa kylissä

Vaskitsaisen Lumen ja jään laulut -esitys liittyy Runolauluvaara-hankkeeseen, joka on Taiken eli Taiteen edistämiskeskuksen harvaan asuttujen seutujen ja Ilomantsin museosäätiön rahoittama hanke. 

”Ilomantsin museolla on vahvaa runolaulun perinnetietoa, mutta kaikki täkäläisetkään ihmiset eivät ole välttämättä käyneet Parppeinvaaran Runokylässä. Nyt haluamme viedä runolaulua ihmisten luo kylätapahtumiin ja laulattaa ja laulaa yhdessä kyläläisille läheisistä asioista”, Virve Kallio kertoo.

ILO!LUMI-tapahtuman esitykset ovat ensimmäiset hankkeen konsertit ja avaavat Vaskitsaisen runolaulurupeaman.

”Kyläkierros kestää lokakuun loppuun ja etenee aiheiltaan vuodenkierron mukaisesti. Tänä aikana ehtii olla monenlaista tapahtumaa, karjanlaskua laitumelle, viljan kylvöä, saunontaa ja luonnossa oloa. Syksymmällä nuotion ääressä voi olla eeppisiä tarinoita ja tunnelmaa, mitä pimeän aika tuo tullessaan.”

Lumen ja jään aikataulu

Vaskitsaisen Lumen ja jään laulut Runonlaulajan pirtissä lauantaina 11.2. klo 12 sekä sunnuntaina klo 12. Tilaisuuden kesto on noin puoli tuntia.  Museoalueelle myydään lippuja Luontopirtti Mesikässä (6 e/ 4 e), mutta itse runolaulutilaisuuteen on vapaa pääsy.

Vaskitsainen esiintyy myös ILO!LUMI-tapahtumassa lumenveiston SM-kilpailun palkintojenjaossa sunnuntaina kello 13 ulkona veistoalueen ja Ravintola Parppeinpirtin luona.

Share Post :