ILO!LUMI ILO!LUMI

Jytäkät ILO!LUMI-kuutiot odottavat lumenveiston SM-kisaajia Ilomantsin Parppeinvaaralla

Lumenveiston SM-kisat pidetään neljän vuoden kisatauon jälkeen Karjalan laulumailla Ilomantsin Parppeinvaaralla.


Lähes 20 isoa lumikuutiota ja muutama kymmenen pienempää odottaa lumenveistäjiä Ilomantsin Parppeinvaaralle ILO!LUMI-tapahtumaan perjantaista sunnuntaihin 10.–12. helmikuuta.  

Kaksi- ja kolmimetriset lumiaihiot on varattu lumenveiston SM-kilpailijoille. Pienemmät taas on tarkoitettu lapsille ja lapsenmielisille, jotka voivat osallistua perinteisiin lumileikkeihin ja kokeilla veistämistä myös itse Parppeinvaaran Runokylän alueella. Viikonlopun päivien aikana Ilomantsin Parppeinvaaralla kuullaan myös runolaulua ja sukelletaan mesikämmenen myyttiseen maailmaan.

Lumenveiston SM-kilpailuun osallistuu kaikkiaan yli 30 lumenveiston kovatasoista konkaria ja aivan ensikertalaistakin. SM-palkinnoista kisataan kahdessa sarjassa: taiteellisessa joukkuesarjassa sekä soolosarjassa.  

Lumenveiston SM-kilpailuun osallistuu kaikkiaan yli 30 lumenveiston kovatasoista konkaria ja aivan ensikertalaistakin. SM-palkinnoista kisataan kahdessa sarjassa: taiteellisessa joukkuesarjassa sekä soolosarjassa.  

Lumenveiston SM-kilpailu alkaa perjantaina puoliltapäivin. ILO!LUMI-kisajohtaja Timo Reko odottaa ennusteiden mukaan etenkin lauantaille ihanteellista veistosäätä: aurinkoista keliä ja muutaman asteen pakkasta. 

Järeät lumikuutiot

Timo Reko huokaisee, että lumikuutioiden tekemisessä on riittänyt hommaa ja kintereet ovat olleet välillä kovilla. Oman ILO!LUMI-väen lisäksi saatu puolenkymmenen miehen talkooporukka olikin enemmän kuin tervetullut tallomaan lunta kuutioiden sisään. 

”Onneksi paikkakunnalla löytyy myös järeätä konekalustoa. Arskan Koneen ansiosta saimme nostettua isoimpienkin kuutioiden kehikon paikasta toiseen. Joukkuekisassa lumikuution koko on peräti 3 metriä kanttiinsa ja sooloveistäjienkin kuutio on lähes 2,5 metriä korkea ja 1,5 metriä leveä”, Reko kertoo. 

Mitä kirvoittaa Vaarojen maa? 

Lumenveiston SM-kilpailun teemana Ilomantsissa on Vaarojen maa

”On todella kiinnostavaa nähdä, millaisia tulkintoja tämänvuotinen teemamme veistäjissä kirvoittaa. Teemahan voi viitata koko Vaara-Karjalan ja veistopaikka Parppeinvaaran maisemiin, mutta tulkintoja voi etsiä myös Ilomantsin historiasta”, Timo Reko juohauttelee. 


ILO!LUMI-tapahtuman ohjelma 10.–12.2.2023

Lumenveiston SM-kilpailu, Parppeinvaara, Parppeintie 4, Ilomantsi.

PERJANTAI 10.2.

Klo 12–20 Lumenveiston SM-kilpailun 1. päivä

Lisäksi: Perjantaina Maaseudun Sivistysliitto järjestää Runokylän alueella lapsille ja lapsenmielisille mahdollisuuden veistää omia pieniä lumiveistoksia. Ympäristöperinteen hengessä tutustutaan myös lumileikkeihin Luontopirtti Mesikän tuntumassa.

Klo 10–17 Ravintola Parppeinpirtti avoinna.

Klo 12–15 Runokylän museo avoinna. Liput Luontopirtti Mesikkä.

LAUANTAI 11.2.

Klo 8–18 Lumenveiston SM-kilpailun 2. päivä

Lisäksi: Lauantaina Maaseudun Sivistysliitto järjestää Runokylän alueella lapsille ja lapsenmielisille mahdollisuuden veistää omia pieniä lumiveistoksia. Ympäristöperinteen hengessä tutustutaan myös lumileikkeihin Luontopirtti Mesikän tuntumassa.

Klo 9–18 Ravintola Parppeinpirtti avoinna.

Klo 11–15 Runokylän museo avoinna. Liput Luontopirtti Mesikkä.

Klo 11 Lapsille suunnattu Mesikämmenen valtakunnassa -kierros, Luontopirtti Mesikkä.

Klo 12 Vaskitsaisen Lumen ja jään laulut, Runonlaulajan pirtti.

Klo 13 Metsän naapurissa -opastus, Luontopirtti Mesikkä.

Klo 14 Lapsille suunnattu Mesikämmenen valtakunnassa -kierros, Luontopirtti Mesikkä.

SUNNUNTAI 12.2.

Klo 8–12 Lumenveiston SM-kilpailun 3. päivä

Klo 13 SM-kisan päätös ja palkintojenjako ulkona veistoalueen ja Ravintola Parppeinpirtin tuntumassa. Alussa Vaskitsaisen Lumen ja jään laulua.

Klo 9–15 Ravintola Parppeinpirtti avoinna.

Klo 10–14 Runokylän museo avoinna. Liput Luontopirtti Mesikkä.

Klo 10 Lapsille suunnattu Mesikämmenen valtakunnassa -kierros Luontopirtti Mesikkä.

Klo 11 Metsän naapurissa -opastus, Luontopirtti Mesikkä.

Klo 12 Vaskitsaisen Lumen ja jään laulut, Runonlaulajan pirtti.

#ilolumi #lumenveistonsm #lumi #ilomantsi #parppeinvaara #visitkarelia #pohjoiskarjala

Share Post :