ILO!LUMI ILO!LUMI

ILO!LUMI-kilpailussa kova taso – tuhatpäinen yleisö nautti lumitaiteen luomuksista

Edellinen

Ilomantsin Parppeinvaaralla oli perjantaina melkoinen myräkkä, mutta se ei SM-lumenveistäjiä lannistanut. Loppuajan sää suosi tapahtumaa. Kuva: Mika Salmi / STC tuotanto.


Lumenveiston SM-kilpailijat saivat irti Vaarojen maa -teemasta moniulotteisia tulkintoja ILO!LUMI-tapahtumassa Ilomantsin Parppeinvaaralla 10.–12. helmikuuta.

”Taso oli etenkin joukkuekisassa ammattilaisluokkaa. Soolosarjassa oli enemmän hajontaa, mutta kaikkinensa oli hienoa, miten erilaisia lähestymistapoja veistäjät saivat irti tämänkertaisesta teemasta”, kertoo tuomariston puheenjohtaja, moottorisahaveistäjänä tunnettu Juha Käkelä Ylöjärveltä.

Taiteellisen joukkuesarjan voitti Joroisista ja Porvoosta saapunut kolmihenkinen Veistomania. Jussi Katajiston, Riitta Matikaisen ja Paula Saulaman Vaarojen mail on tarinallinen teos käkilinnusta viestin tuojana.

Soolokisassa korkeimmalle palkintopallille nousi porvoolainen Timo Koivisto teoksellaan Vaarojen noitakuningas. Koivisto on myös edellisen lumenveiston SM-kisan voittaja Kuusankoskella vuonna 2018.

Soolosarjan yleisöäänestyksen voitti ylivoimaisesti eli yli sadan äänen erolla Lappeenrannassa asuva August Eskelinen teoksellaan Väinämöisen rukous. Joukkueista samoin selkeä suosikki oli Kuusankoskelta ja Kouvolasta tulleen Lumistit-kolmikon Muista aina liikenteessä. Kaikkiaan yleisöääniä annettiin yli 700.

Melkoinen myräkkä

ILO!LUMI-kisajohtaja Timo Reko kehuu veistäjiä, jotka eivät hätkähtäneet edes perjantain lumimyräkkää ja tuikeaa tuulta Parppeinvaaralla.

”Sitkeimmät veistivät perjantaina loppuun saakka eli iltakahdeksaan. Muina päivinä sää onneksi suosi tapahtumaa. Yleisöä kertyi yhteensä tuhatkunta. Moni kertoi tulleensa Ilomantsiin kauempaakin varta vasten lumenveistoa katsomaan”, Reko sanoo.

Taiteellisessa joukkuekisassa oli mukana kahdeksan joukkuetta, ja saman verran kilpailuun osallistui myös sooloveistäjiä. Asuinpaikkakunnat vaihtelivat Etelä-Suomesta Oulaisiin saakka. Pohjois-Karjalasta mukana oli lähes kymmenkunta veistäjää, joista soolosarjassa kolmanneksi sijoittui Taisto Pehkonen Lieksasta. Toiseksi tulleella Sari Nikolallakin on kesäpaikka Ilomantsissa.

Upeat maisemat

Lumenveiston teokset ovat nähtävillä Ilomantsin Parppeinvaaralla niin kauan kuin säätilanne sallii. Yksi vaaralla oleva veistos on tarkoitettu myös lasten leikkeihin, sillä ilomantsilainen Team Harakka loihti SM-kilpailun ulkopuolella toiminnallisen joukkuesarjan teoksen Monta vaaraa onpi eessä.

”En voi kuvitella lumenveistoon hienompaa paikkaa kuin tämä Parppeinvaara maisemineen on. Etenkin aamu- ja ilta-auringossa valo tekee huikeita varjoja lumiteoksiin”, Juha Käkelä maalailee.

Hän kiittelee yli 30-henkisen veistäjäporukan heittäytymistä lumen syövereihin.

”Tekemisen riemu näkyi kaikkien toiminnassa. Välillä veistäjät olivat veistosten päällä seisomassa ja välillä maassa makaamassa mahallaan. Veistäjillä oli paljon käytössään myös itse kehiteltyjä työkaluja lumenveistoon”, Käkelä huomioi.

Toimeliasta talkooväkeä

Timo Reko antaa kehut myös runsaslukuiselle talkooväelle, joka tuli mukaan rakentamaan ILO!LUMI-tapahtumaa niin Ilomantsista kuin muualtakin Pohjois-Karjalasta.

”Ihmisten pyyteetön talkooapu ja yhteistyötahojen sponsorirahoitus ovat aivan olennainen juttu, että tällainen tapahtuma voidaan ylipäätään järjestää. Kiitos tästä aivan kaikille”, Reko tiivistää.

Talkooporukka sai kosolti kiitosta myös lumenveistäjiltä, sillä talkoolaiset kolasivat lumeveistossa lohkeavaa lunta pois veistäjien tieltä. Kentällä kiersi myös mehupartio jakamassa niin veistäjille kuin yleisöllekin kuumaa mustaherukkajuomaa.

Järjestäjänä kulttuuriyhdistys

ILO!LUMI-tapahtuman järjesti Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys. Lumenveiston SM-mittelöä Suomessa koordinoi Suomen Latu.

Edellisen kerran lumenveiston SM-kisa on pystytty pitämään vuonna 2018 Kuusankoskella. Suomen Latu myönsi järjestelyoikeuden Ilomantsiin MSL:n Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistykselle jo vuonna 2021, mutta kilpailuja jouduttiin siirtämään koronatilanteen takia kahteen otteeseen. Vuonna 2021 yhdistys järjesti pienimuotoisen kutsuveiston Ilomantsin Merkijärvellä sekä lumenveiston etäkilpailun ilman SM-titteleitä.

Edellinen Share Post :