ILO!LUMI ILO!LUMI

Yökoulua ja karhuja

Lumesta!-tapahtumassa julmisteli Markku Rouhiaisen ja Juha Timosen teos Kontion Henkäys, jonka kita toimi liukumäkenä.


Ilomantsi on jo melkoinen lumenveistotapahtumien konkari. Edellisistä SM-kilpailuista vuonna 2007 kehkeytyi todellinen kyläjuhla. Jännitystä aiheutti plussan puolelle kivunnut lämpötila, mutta siitäkin selvittiin.

Vuoden 2007 Lumenveiston SM-kilpailu kokosi Ilomantsiin kaikkiaan 12 joukkuetta. Taso kisassa oli hyvä, ja osa teoksista nousi taiteellisuudessaan lumenveiston huippuluokkaan.

Kisoja valmisteltiin Naarvan kylätoimikunnan ja matkailupalveluyritys Erämantsin johdolla useita kuukausia, ja talkoolaisia töihin osallistui viimeisellä viikolla lähes 50.

Kolmipäiväinen kilpailu houkutteli yleisöä paikalle reilusti yli 1000 henkeä.

Plussan puolelle noussut lämpötila alkoi sulattaa veistoksia jo kisaviikonlopun aikana, mutta vastoinkäymisistä selvittiin positiivisella asenteella.

Toiminnallisen sarjan ykkönen oli Kuusaan ladun joukkue veistoksellaan Yökoulu. Edellisenä vuonna ensimmäistä kertaa kisatun soolosarjan voiton vei kuusankoskelainen Annina Verho teoksellaan Loimu. Nämä kaksi olivat sarjoissaan myös yleisön suosikkeja.

Taidesarjan voittajaksi tuomaristo valitsi Nuoskatykkien työn 4–0

Yleisön suosikki taidesarjan teoksista oli Haapavedeltä saapuneen joukkueen Maajussin akkajahti.

Karhut laskivat Karhuareenalla liukumäkeä Veijo Oinosen ja Helena Korhosen teoksessa Pyllymäki.

Useita aluekisoja

Lumenveiston kilpailuhistoria Ilomantsissa alkaa 2000-luvun alkupuolelta, jolloin kunnan pohjoisosan kylässä, Naarvassa, järjestettiin lumenveiston aluekilpailut peräti kolme kertaa peräkkäin vuosina 2004, 2005 ja 2006. Veistoalueena oli kuuluisa näköalapaikka Hirvolan mäellä, eli puitteet olivat kohdillaan ja veistoksia kävi ihailemassa useampi sata ihmistä jokaisena vuonna. 

Lumenveiston aluekilpailut toimivat karsintakisoina Suomen Ladun organisoimaan valtakunnalliseen SM-kilpailuun. 

Kisoja järjestämään tarvitaan aina innokkaita paikallisia toimijoita ja rutkasti talkootyötä. 

Aluekilpailuja Naarvassa olivat järjestämässä muun muassa Naarvan kylätoimikunta ja Pogostan Latu, ja tukea antoivat Naarvan Riistamiehet, Erämantsi sekä Ilomantsin kunta. 

Perhesarjakin 2005

Vuonna 2005 lumenveiston aluekisan taiteelliseen sarjaan Naarvassa osallistui neljä joukkuetta. Tuolloin oli mahdollista kilpailla myös perhesarjassa, ja siihen ilmoittautuikin kolme joukkuetta. 

Toiminnalliseen sarjaan osallistujia ei ilmaantunut. Soolosarjassa puolestaan tultaisiin kisaamaan ensimmäisen kerran vasta vuoden 2006 SM-kisoissa. 

Aluekilpailun taiteellisen sarjan kaksi parasta joukkuetta pääsi helmikuussa Vuokatissa järjestettävään lumenveiston SM-kilpailuun. Aluekisan voitti polvijärveläinen joukkue, Vossikkatallin tiimi, veistoksella Jeesus Kristus maailman toivo, ja toiseksi tuli ilomantsilais-lieksalainen Hirsinöörit-joukkue teoksella Arabialaiset

Kehuja tuomareilta sai myös perhesarjassa kisannut Nakertajat-joukkue, joka veisti lumesta suuren maisematuolin. 

Yleisön mieleen oli Yötä päivää jotostelijat -joukkueen veistos tsasounasta.

Madonreikiä 2006

Vuoden 2006 Naarvan aluekilpailussa kisan voittajaksi valittiin ilomantsilainen taiteilija Teuvo Tuukki joutsenaiheisella Tulevaisuus-veistoksella. Toiseksi tuli Piirolan Pihan käsityöammattilaisista koottu naisjoukkue, Piirolan Pihan vihmerät, joka veisti lumesta karjalaisesta perinteestä tutun kukkilinnun. 

Molemmat saivat mahdollisuuden osallistua silloiseen lumenveiston SM-kilpailuun Haapavedellä. 

Toiminnallisessa sarjassa palkinnon voittajaksi valittiin Pohjois-Karjalan rakennusperinneyhdistys Räppänän veistos Minimalistinen madonreikä, johon lasten ja lastenmielisten iloksi muotoiltiin hyppyrimäki.

Lumijuustoa 2011 

Neljän vuoden lumenveistoputken jälkeen Ilomantsi päätti haukata hieman happea, mutta paikkakunta palasi taas kuvioihin vuoden 2011 aluekilpailulla. 

Tällä kertaa kisat pidettiin Maukkulan Mustikkamäellä, ja järjestelyistä vastasivat Mäkikylät, Mustikkamäki ja Maukkulan Marttayhdistys. Tapahtuma ei kerännyt yleisöä odotusten mukaisesti, mutta kisojen puitteet olivat kunnossa ja veistoksia oli loihtimassa SM-tason tekijöitä. Joukkueita kilpailuun osallistui kuusi. 

Taidesarjan voitti vuoden 2007 suomenmestarit Nuoskatykit veistoksellaan Kiekko kiinni. 

Toiminnallisen sarjan ykkössija jaettiin Harakoiden Juusto-teoksen ja Ilottarien Sampiko?-teoksen kesken. 

Tapahtumassa oli mahdollisuus myös tanssiin, sillä lauantai-iltana järjestettiin lisäohjelmana lumenveistotanssit, johon osallistui kolmisenkymmentä henkilöä.

Ilomantsin Karhuareenalla veistettiin lunta vuonna 2019

Karhuareenalla 2019

Ilomantsissa lumenveistoa on järjestetty muutenkin kuin SM-kilpailuun liittyen.  Maaliskuussa 2019 Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys ja Mäkikylät ry pistivät pystyyn Lumesta!-tapahtuman, jossa teemana olivat karhut ja paikkana Ilomantsin keskustan tuntumassa sijaitseva Karhuareena. 

Lumesta! oli elokuisen Karhufestivaalin oheistapahtuma, mutta talvella puun sijaan materiaaliksi valikoitui luontevasti lumi. Karhufestivaalia on järjestetty Ilomantsissa vuodesta 2014 lähtien.

Vaikka kyseessä ei ollut SM-tason kilpailu, paikalle saatiin monia huippuveistäjiä.

Mukana olivat muun muassa Harakkatiimi Ilomantsin Maukkulasta, Veijo Oinonen Kuusankoskelta, Taisto Pehkonen Lieksasta ja Mauri Kekkonen Uusi-Värtsilästä. 

Lisäksi tapahtumassa ilahduttivat runsas lumen määrä ja nuoret osallistujat. Veistämässä oli esimerkiksi kaksi joukkuetta tyttöjen pesäpallon E- ja F-sarjoista.

Tyttöjen pesäpallojoukkue veisti vuonna 2019 teoksen, jonka inspiraationa toimi joukkueen maskotti Onni-nalle.


Lähteet: Pogostan Sanomat 6.1.2005, 20.1.2005, 23.2.2006, 6.3.2006, 12.2.2007, 26.2.2007, 8.3.2007, 15.3.2007, 20.1.2011, 27.1.2011, 14.3.2019.

Share Post :