ILO!LUMI ILO!LUMI

Voittoisa Ilona-teos kaivautui esiin koronatalven keskeltä

Iloa ilmassa Jyväskylässä, kun veistos on valmis. Stig Rönnkvist kuvaa Ilona-teosta ILO!LUMI-kisaa varten, ja veistokaveri Risto Puumalainen pitää tikkaita. Mukana talven tuoksinassa myös Rönnkvistin lapset Elvi ja Arvo. 


”Alussa mietti, mistähän sitä iloa tässä ajassa oikein kaivaa”, kommentoi voittaja Stig Rönnkvist ILO!LUMI-etäveistokilpailun teemaa vuonna 2021. Koronan keskeltä nousi esiin riemua ja onnea henkivä Ilona. Lumenveistokisa oli Rönnkvistille ja veistäjäkaveri Risto Puumalaiselle ensimmäinen laatuaan mutta ei varmasti viimeinen.

Stig Rönnkvist ja Risto Puumalainen ovat tehneet lumiveistoksia aiemmin omille pihoilleen. ILO!LUMI-etäveistokisasta Rönnkvist sai tietää internetin ihmeellisen maailman avulla. Sitä kautta löytyi myös Ilona-teokseen innoittanut maalaus.

”Olin jakanut lumiveistosten kuvia someen tänäkin talvena, ja siksi vaimoni sukulainen vinkkasi, että pitäisi osallistua ILO!LUMI-tapahtumaan”, Rönnkvist kertaa kisaamisidean syntyä.

“Rupesin tutustumaan asiaan ja katsoin, että SM-kilpailu on peruttu, mutta etäveistokisa kuitenkin pidetään.”

Stig Rönnkvist

Kaveriksi hän pyysi jo opettajankoulutuslaitoksen opiskeluajoilta tuttua Risto Puumalaista, jolle erityisesti kivenveisto on tuttua puuhaa. Pari vuotta sitten Rönnkvist sai ystävälleen myytyä idean myös lumenveistosta.

”Itse hommasin Lakomen tekemän pahvisen lumimuotin 20 vuotta sitten ja olen veistänyt kotipihalle lumiteoksia aina sinne, missä ollaan asuttu”, Rönnkvist kertoo.

Luomus-muottiin lumi lapioidaan, ja muotti poistetaan liu´uttamalla.


Voitto iloinen yllätys!

Stig Rönnkvist mietti jo vuonna 2020 osallistumista Jyväskylään kaavailtuun lumenveiston SM-kilpailuun. Kisa ei kuitenkaan toteutunut.

ILO!LUMI-etäveistokisan ykkössija onkin nyt mieluisa asia.

”Voitto oli iloinen yllätys. On meriitti päästä ensimmäiselle sijalle, olimmehan vasta ensimmäistä kertaa lumenveistokisoissa mukana.”

Stig Rönnkvist

Korona-ajan vaikeuksia

ILO!LUMI-kilpailun ilo-teema ei silti ollut Rönnkvistin mielestä ensi ajattelulla helppo juttu.

”Alussa mietti, mistähän iloa tässä ajassa oikein kaivaa. Olen itsekin vaimon kanssa kärsinyt pitkään ilmeisesti koronan jälkioireista, ollut hengitysvaikeuksia.”

Rönnkvist sukelsi nettiin metsästämään iloa kirjoittamalla hakuun englanniksi joy.

”Lähdin googlettamaan, mitä kaikkea iloon liittyen on tehty. Lopulta löytyi maalaus, joka kolahti.”

Francois Girardin maalaus The Joy of life.


Tuossa Francois Girardin tekemässä maalauksessa The Joy of life (elämänilo) on ilmaan hyppäävä tyttö ja lintuja.

Idean läpimeno vaati kuitenkin vielä neuvonpitoa veistäjäkaksikon kesken.

”Oli pientä erimielisyyttä, kun Risto kiviveistäjänä olisi halunnut vähän rouheamman esityksen. Heittelimme luonnoksia puolin ja toisin. Kuvataiteen opettajana tykkään tehdä lumiveistoksistakin ensin piirrosluonnokset.”

Lopulta kaksikolle syntyi veistettävästä teoksesta yhteinen näkemys.

”Lähdimme ideastani liikkeelle: kevättä ja parempia aikoa odottaen ja toivoen.”

Stig Rönnkvist

Stig Rönnkvistin tekemä piirrosluonnos Ilona-veistoksesta.

Ensiksi lumiaihioon tehtiin veistoksen ääriviivat.


Selkeä työnjako

Kilpailuteoksen veistämisessä työnjako oli selkeä. Kaksikko veisti Ilonaa kahtena päivänä: perjantaina kolmesta kuuteen ja lauantaina yhdeksästä kahteen.

”Minä veistin itse hahmoa, ja Risto teki teoksen lumikiteitä. Hänellä oli myös hyvä idea, miten tytön hiukset saadaan näyttäviksi.”

Risto Puumalaisen käsialaa on teoksen oheen järjestäjien pyytämä ILO!LUMI2021-tekstikin. Se oli useimmista muista kisaveistoksista poiketen tehty lumesta. Reliefimäinen kyltti sai itse teoksen ohella kehuja toteutuksesta myös kisan tuomarin Paula Huhtasen palkintoperusteluissa.

Puumalaisella oli lumenveistoon tarjolla myös itse tuunattuja työkaluja. Ne olivat niin hyviä, että Rönnkvistkin meinaa jatkossa väsätä juuri lumenveistoon sopivia välineitä.

”Esimerkiksi rautasahaterä, jossa oli puukahva, oli oikein sopiva käteen.”

Stig Rönnkvist

Voittoisa Ilona-teos iltavalaistuksessa.


Veisto-opetusta koululaisille

Etäkisakokemus oli sen verran innostava, että Stig Rönnkvist suunnittelee myös tuleviin lumenveistokilpailuihin osallistumista – kun niitä seuraavan kerran pidetään.

ILO!LUMI-kisan järjestäjä, Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys, on jo ilmoittanut halukkuutensa järjestää SM-kilpailut Ilomantsissa vuonna 2022. Helmikuulta 2021 ne jouduttiin perumaan kokoontumisrajoitusten takia. Mietinnässä on myös nyt ensimmäistä kertaa pidetyn etäveistokisan jatkaminen.

Rönnkvist aikoo järjestää lumenveistoa kuvataiteen oppilaille Tikkakosken Yhtenäiskoulussa. Hänen kätevästi siirrettävällä, koottavalla ja kokoon taittuvalla muotillaan syntyy halkaisijaltaan puolentoista metrin ympyräisiä lumiaihioita.

”Olen tehnyt koulussa oppilaiden kanssa lumesta teoksia kymmenisen vuotta. Tosin välissä on ollut huonoja talvia, mutta tänä vuonna Jyväskylässäkin lunta riittää. Nytkin on satanut kolmena päivänä yhteensä ainakin 30 senttiä.”

Ilona-teoksen tekijät nähtäneen myös tulevissa lumenveiston koitoksissa.


ILO!LUMI-etäveistokilpailun järjesti Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys 19.–20.2.2021. Tapahtumaan kuului myös kutsuveistopäivä 20.2. Megrin Matkailussa Ilomantsissa.

Share Post :