ILO!LUMI ILO!LUMI

Veistotaitaja Juha Käkelä: 300-lumiveistos – ja sultsinat!

Juha Käkelä on pitänyt lumenveistokursseja muun muassa Pudasjärvellä. Kuvaaja: Sinikka Mosorin.


Puuta Juha Käkelä rakastaa, mutta työstää hän sujuvasti luntakin. Ilomantsissa hän veistää Pohjois-Karjalan 300-vuotisjuhlavuoden tunnuksen ILO!LUMI-tapahtuman kutsumana. Maakuntamme hyveistä tälle Ylöjärven miehelle maistuvat sultsinat!

Moottorisahaveistäjänä tunnettu Juha Käkelä on harrastanut lumenveistoa kuutisen vuotta. Hänestä tärkeintä veistossa on kiinnostus itse tekemiseen.

”Lumenveisto ei vaadi ihmeempiä työkaluja. Sitä voi tehdä vaikka kakkulapiolla tai lusikalla, leveillä taltoilla ja käsisahalla.”

Herkkää ja hauskaa

Juha Käkelä tunnustautuu erityisesti puunveistäjäksi. Sillä työllä hän nykyään elättääkin itsensä.

”Puu on minun materiaalini. Sitä minä rakastan.”

Mutta on Käkelästä lumenveistokin hauskaa hommaa. Parasta on lumen herkkyys ja olennaista kolmiulotteisuuden hahmottaminen.

”Lumessa on mukavaa, ettei se vaadi voimaa. Ja vaikka se on hauras materiaali, se on kuitenkin tiivistä.”

”Lumeen saa helposti ja nopeasti pieniäkin yksityiskohtia ja valoa ja varjoa.”

Juha Käkelä myös opettaa lumenveistoa.

”Olen pitänyt lumenveistokursseja muun muassa Pudasjärvellä ja Lahden suunnalla. Mukana on ollut kuvanveistosta kiinnostuneita kaikenikäisiä ihmisiä, miehiä ja naisia ja myös nuoria. Kurssit ovat olleet pääosin viikonloppuisin, mutta olen ohjannut viidenkin päivän mittaisia kursseja.”

Maakunnan juhlatunnus lumesta

ILO!LUMI on Pohjois-Karjalan maakunnan 300-vuotisjuhlavuoden tapahtuma, ja ILO!LUMI kutsui Juha Käkelän veistämään lumesta juhlavuoden tunnuksen Ilomantsin Mekrijärvelle Megrin Matkailun pihapiiriin helmikuisen lumiviikonlopun aikana. Mies on entuudestaan tuttu monivuotisena Ilomantsin Karhufestivaalin kisaajana.

Vaikka juhlavuoden 2021 tunnus näyttää paperilla yksinkertaiselta, ei sen veistäminen lumesta ole Käkelän mukaan itsestään selvästi helppo juttu.

”Tunnushan on pyöreä muodoltaan. Puunveistossakin pallo on todella vaikea tehdä. Työ vaatii vähän matematiikkaa.”

Maakunnan 300-juhlavuoden pääideana on tuoda esiin pohjoiskarjalaista hyvää ja hyveitä. Juha Käkelä poimaisee hänelle mieluisan karjalaisen hyveen syömäpuolelta:

”Sultsinat!”

Share Post :