ILO!LUMI ILO!LUMI

Karhu istui kimppaan Pohjois-Karjalan 300-tunnuksen kanssa

Pohjois-Karjalan 300-vuotisjuhlatunnus, jonka toiselle puolelle Juha Käkelä veisti karhun. ILO!LUMI-tapahtuman paikkana oli Megrin Matkailu Ilomantsissa.


Talvista järvimaisemaa katseleva karhu istuutui Pohjois-Karjalan 300-lumihymynaaman seuraksi ILO!LUMI-lauantaina Ilomantsissa. ”Karhu odottaa kevättä ja kesän 2021 Karhufestivaalia”, lumiveistoksen tehnyt Juha Käkelä kertoi. Samaisessa tapahtumassa hän lahjoitti rahaa ENO-verkkokoululle.

ILO!LUMI-tapahtuma halusi kunnioittaa Pohjois-Karjalan juhlavuotta teettämällä maakunnan 300-tunnuksen lumesta. Hommaan kutsuttiin mies Ylöjärveltä.

Juha Käkelä on Ilomantsille tuttu Karhufestivaalin moottorisahaveiston elokuisista kisoista joka vuosi festarin perustamisesta alkaen 2014.

Ei ollutkaan ihme, että Käkelä keksi veistää Pohjois-Karjalan juhlavuoden hymiönaamalle kaveriksi karhun. Mesikämmen nojaa pyöreään 300-tunnukseen ja istuu rauhallisesti katselemassa eteen avautuvaa maisemaa talviselle Mekrijärvelle.

Karhu istuu 300-tunnuksen selkäpuolella.

Lahjoitus puiden istutukseen

Samaisessa ILO!LUMI-tapahtumassa Juha Käkelä lahjoitti ENO-verkkokoululle 1700 euroa 365-karhua-projektistaan.

ENO-verkkokoulu on jo 20 vuoden ajan edistänyt kestävää kehitystä ja ympäristökasvatusta Suomessa ja maailmalla. Vuosien mittaan mukana on ollut yli 10 000 koulua lähes 160 maasta. Olennaisin osa toimintaa on puuntaimien istuttaminen.

”Ensimmäiset puut istutettiin verkkokoulun kautta vuonna 2004, ja nyt niitä on kertynyt jo reilut 30 miljoonaa”, kertoo ENO-verkkokoulun hallituksen puheenjohtaja Kaija Saramäki.

Juha Käkelä luovutti 1700 euron lahjoituksen ENO-verkkokoululle ILO!LUMI-tapahtumassa Ilomantsissa, vastaanottajina Kaija Saramäki ja tyttärensä Hilma Saramäki.

Verkkokoulussa mukana olevista suurin osa on peruskoulun ala- ja yläasteelta, mutta mukana on myös lukiotason oppilaitoksia.

”Intiasta tuli mukaan koulu ensimmäisten joukossa, ja sama henkilö sieltä on edelleen mukana.”

Isku vinoilua vastaan

Juha Käkelän 365-karhua-projekti sai alkunsa, kun hän kuuli vinoilua ainaisesta karhujen veistämisestä. Hän päätti iskeä takaisin ja veistää vuonna 2020 karhun ihan joka päivälle. Veistoprojektillaan hän osallistui myös Maaseudun Sivistysliiton koordinoimaan ITE-taiteen 20-juhlavuoden ohjelmistoon.

Kun karhuista saaduista myyntituloista kertyi lähemmäs 10 000 euroa, Käkelä halusi lahjoittaa osan rahoista hyväntekeväisyyteen.

Vinkin ENO-verkkokoulusta antoi Karhufestivaalin toteutuksessa mukana oleva Raija Kallioinen Maaseudun Sivistysliitosta.

Käkelästä idea oli mainio. Hän halusikin tehdä lahjoituksen toimintaan, joka liittyy nimenomaan metsään.

”Olen rakastanut puuta koko ikäni ja viime vuonna tein yli 500 puuveistosta. On hyvä, että ENO-verkkokoulun ansiosta saadaan lisää puita maailmaan.”

Juha Käkelä on Ilomantsissa tuttu mies Karhufestivaalin puunveistokisoista. Myös lumenveisto on hänelle tuttua puuhaa.

Juhlavuonna hyveet esiin

ILO!LUMI on valittu Pohjois-Karjalan maakunnan 300-vuotisjuhlavuoden tapahtumaksi. Juhlavuoden pääideana on tuoda esiin pohjoiskarjalaista hyvää ja hyveitä.

ILO!LUMI-tapahtuman järjesti Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys.

Share Post :