ILO!LUMI ILO!LUMI

“Itä-Suomen SnowHow-tiedosta myyntituote!”

Joonas Potkonen on toiminut yrittäjänä kymmenen vuotta. Auraushommat tuovat toimeentuloa talvellakin, kun maataloudessa on hiljaisempaa aikaa.


Yrittäjä Joonas Potkosen mielestä itäsuomalainen lumiosaaminen on aivan liian vähän hyödynnetty valtti. Saataisiinko siitä aikaiseksi ihan SnowHow-myyntituote tarjottavaksi muulle Suomelle ja jopa ulkomaille?

Ilomantsilainen Potkonen tuntee lumen. Hän on toiminut Kumpulan maatilallaan Ilomantsin Kuuksenvaarassa kymmenen vuotta ja saman ajan yrittäjänä Kuuksenvaaran Konepalvelussa. Hän myös myy koneita ja laitteita ja osallistuu sitä kautta tuotekehittelyyn.

”Vuosien mittaan olen ottanut myös muiden peltoja viljelyyn ja hylkiöpeltoja hoitoon. Talvisin auraamme kahden traktorin voimin ja asiakkaita on yli sata. Väliajat ajamme puuta”, Potkonen esitteli monialayrittäjyyttään 19.2.2021 pidetyssä Lumi – riesa vai rikkaus -webinaarissa.

Lumiosaamista ulkomaille

Auraushommia tehdessä Joonas Potkoselle on tullut useammankin kerran mieleen, että lumiosaamista voisi hyödyntää nykyistä huomattavasti laajemmin.

”Ilomantsissa on meillä tien päällä töitä tekevillä asiasta mahdottoman iso tietopankki. Me ymmärrämme, mitä on runsaslumisuus, mitä tarkoittaa nuoskalumi ja mitä pakkaslumi.”

”Tämä snowhow pitäisi vielä muihinkin maakuntiin ja myös ulkomaille.”

Potkosen mukaan snowhow olisi suurena apuna muun muassa kaupunki-, kaavoitus- ja rakennussuunnittelussa. Jo etukäteen pitää miettiä, miten aurausvälineistö mahtuu työskentelemään talojen välissä ja minne lumi saadaan kaupungeissakin mahtumaan – jopa niin, ettei sitä tarvitse kuljettaa muualle.

”Tietämyksellämme saataisiin pienennettyä aurauksen hiilijalanjälkeä.”

Ennen aikaan lumilingot heittivät lumet kymmenien metrien päähän, nyt kalusto on kehittynyt niin, että lumi saadaan tähdättyä hyvinkin lähelle ja tarkasti.

”Nykykalustolla lumi saadaan pakattua vaikka rivitalon seiniviereen, ikkunoita särkemättä, eikä lunta tarvitse viedä pois.”

Lumi tasaa tuloja

Joonas Potkosen mukaan lumi antaa maaseudulla työtä ja sitä kautta ylläpitää elinmahdollisuuksia.

”Tämä on tärkeää varsinkin nuorille, jotka haluavat pysyä paikkakunnalla. Täällä Ilomantsissakin on useampi aurausyrittäjä.”

Lumi on olennainen ansaintalähde myös hänelle itselleen maatalousyrittäjyyden ohella. Potkonen viljelee etupäässä vuokrapeltoja Ilomantsissa ja lähialueilla.

”Maataloudessa talvi on minulle hiljaista aikaa. Lumi tarjoaa tekemistä ja tasaisen toimeentulon.”

Toki lumimäärät ja -työt vaihtelevat talvisin idässäkin. Välillä huhkitaan ympäripyöreitä päiviä, joskus taas on hiljaisempaa ja taloudellinen pärjääminen siksi kiikunkaakun.

Hiljentyvällä maaseudulla auraaja on tärkeä muutenkin kuin tiestön avaajana.

Auraaja pitää tiestön auki ja seurailee ympäristöään muutenkin. Kuva: Joonas Potkonen.


”Yksinäiselle vanhukselle auratraktorin käyminen on odotettu valonpilkahdus. Moni siitä kiittelee. Olemme osa turvaverkkoa, kun pidämme aurauksen lomassa silmällä, näkyykö taloissa liikettä. Vaikka se ei meidän varsinainen työ ole ja tuloksessa näy, katsomme ympärillemme myös kesämökeille tietä auratessa – epämääräisten kulkijoiden varalta.”

Konetestauksen paratiisi

Koneiden ja laitteiden testaukseen itäsuomalaiset olosuhteet ovat mainiot – hyvässä ja pahassa.

”Ilomantsin seutu on todella runsasluminen ja siksi hyvä koneiden testaamisen kannalta. Tiestönkään kunto ei ole paras mahdollinen, joten koneet joutuvat tiukoille. Siitä tulee hyvä vastine, pelaako kone vai ei.”

Lumi on Potkosen mielestä tärkeä elementti myös luontoarvojen takia.

”Monelle raskaan työn tekijälle luonto on osa palautumista. Se on rikkaus.”

Metsässä lumi mahdollistaa puunkorjuun talvella maastoa ja puustoa vaurioittamatta.

”Maataloudessa lumi ja pakkanen desinfioivat peltoja. Kasvitaudit vähenevät ja näin pystytään vähentämään kasvinsuojeluaineiden käyttöä. Lumi kurittaa rikkaruohoja ja auttaa viljojen talvehtimista.”


Katso tallenne webinaarista täältä. Tallenne esillä 9.3.2021 saakka.


Lumi – riesa vai rikkaus -webinaarin järjestivät 19.2.2021 Maaseudun Sivistysliitto sekä Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Itä-Suomi, hankkeillaan Yhteinen ympäristö – elinvoimaa ympäristöstä sekä Sisältöä kulinaristille kulttuurista. Webinaari oli osa ILO!LUMI-tapahtumaa.

Share Post :