ILO!LUMI ILO!LUMI

Hienointa on valkeus

Veijo Oinonen on tehnyt Kiilopäällä teoksia joka talvi yli 10 vuoden ajan. Vuoden 2020 marras-joulukuussa syntyi sinne jälleen puolenkymmentä teosta, yksi niistä tämä Poromiehen lepohetki. Kuvaaja: Tapani Vilppola.


Valo ja varjot. Puhtaus ja valkeus. Kolmiulotteisuus. Siinä tekijät, jotka lumenveiston taitajaa Veijo Oinosta lumessa kiinnostavat, innoittavat ja haastavat.

Lumenveisto perustuu valoon ja varjoihin. Ne saavat teoksen elämään.”

Oinonen tutustui lumenveistoon ensimmäistä kertaa katsojana 1980-luvun lopulla Kuusankoskella.

”Heti siellä ihastelin, voiko lumesta todella tehdä näin hienoja juttuja.”

16-kertainen SM-mitalisti

Nyt Veijo Oinoselle on kertynyt peräti 16 lumenveiston SM-mitalia, joista puolet on joukkuekilpailun ykköstiloja. Hän on myös edustanut Suomea kansainvälisissä kisoissa kolmeen otteeseen Kiinassa ja Japanissa, ja Sapporosta vuoden 2013 joukkueessa oli tuomisina hopeaa. Jäänveistossakin hänellä on neljä SM-mitalia.

Oinosen mukaan haastavia veistossa ovat yksityiskohdat, kuten vaikkapa suu tai silmät. Juuri näissä valon ja varjon hallitseminen on olennaista, jotta ilmeikkyys saadaan tavoitettua.

Veistäjän on pysyttävä ajattelemaan ja näkemään teoksen muotoa myös kolmiulotteisesti.”

Läheltä veistäessä on mittasuhteita vaikea hahmottaa. Siksi Oinonen poikkeaa välillä katsomassa tekeillä olevaa teostaan vähän kauempaa.

Satoja teoksia

Veijo Oinonen on elänyt lapsuutensa ja nuoruutensa maalla ja liikkunut paljon luonnossa. Ympäristö innostaa myös lumenveistossa – luonnossa ollessa tuleekin tarkkailtua aiheita sillä silmällä.

Vaaralla syntyneenä Oinosen mielipaikkoja ovat maaston korkeimmat kohdat.

Vaaran laella pääsee katsomaan kauas, se on kiehtovaa.”

Oinonen on tehnyt veistouransa aikana satoja teoksia niin kotipihalle Kuusankoskella kuin julkisiinkin paikkoihin. Suomen Ladun retkeilykeskuksessa Kiilopäällä hän on veistänyt jo alun toistakymmentä vuotta. Näin myös marras-joulukuussa 2020. Tällä kertaa Kiilopäälle syntyi puolenkymmentä teosta.

”Veistän mielellään pohjoisessa, sillä siellä on todella puhdasta lunta.”

Lasten ilo parasta

Ilomantsissakin riittää normaalitalvina runsaasti valkeaa lunta. Suomen Latu oli nimennyt Veijo Oinosen ILO!LUMI-tapahtuman SM-kilpailun valvojaksi, ja hän kävi jo ennakkoon katsastamassa Megrin Matkailun maisemat – ennen kuin lumenveiston SM-kilpailu jouduttiin koronan eli kokoontumisrajoitusten takia alkuvuodesta perumaan.

Ilomantsin keskustasta vajaan 15 kilometrin matkaa Mekrijävelle ajaessaan hän ajatteli ensin, onpa syrjässä ja millainen paikka mahtaa ollakaan.

Megrin kierrettyäni totesin, että tämähän on aivan loistava veistoalue. Kauniit maisemat ja majoitus- ja ruokailutilat veistäjille aivan lähellä.”

Yksi SM-kilpailun sarjoista on toiminnallinen. Parhaimman palkinnon eli palautteen Veijo Oinonen kokee itse saaneensa lumenveistossa juuri tästä ominaisuudesta. Hän on Kouvolan tienoilla rakentanut lapsille lumiliukumäkiä ja ohjannut lumenveistoa kouluissa ja talviliikuntaleireillä.

”Palkitsevinta on, että näihin teoksiin on kymmenen metrin jono lapsia. Lapset joutuvat kiipeämään veistoksen päälle, ja laskeminen kestää muutaman sekunnin, mutta kerta toisensa jälkeen he ovat valmiit nousemaan taas portaat ylös, jotta pääsisivät laskemaan uudelleen. Vanhemmat ovat monta kertaa pyytämässä, että lähdetään jo kotiin, mutta lapsilta kuulee, että lasken vielä yhden kerran! Lapsilla on todellista liikunnan riemua.”


Juttua on päivitetty SM-kilpailun perumisen takia. Aiemmin tekstissä luki, että Veijo Oinonen toimii SM-kilpailun valvojana. Tekstiin on myös lisätty lause: ennen kuin SM-kilpailu jouduttiin koronan eli kokoontumisrajoitusten takia alkuvuodesta perumaan.

Share Post :