ILO!LUMI ILO!LUMI

Etäveistokisan 2021 voittajateos henkii iloa, onnea ja nautintoa

Voittajaveistos: Ilona. Risto Puumalainen ja Stig Rönnkvist.


ILO!LUMI-etäkisan voittajaksi on valittu jyväskyläläisten Risto Puumalaisen ja Stig Rönnkvistin lumiveistos Ilona. Lempeällä tavalla ilomielinen teos henkii riemua ja onnen nautintoa. Tunnustuspalkinnon saivat kangasniemeläisen Eija Hokkasen teos Rakkaus on suuri ilo! sekä nummilaisen Lilli Salon veistos Kosketus. Etäveistokisaan 19.–20. helmikuuta 2021 lähetettiin kuvia ympäri Suomen.

Reilun vuorokauden pituiseen ILO!LUMI-etäveistokilpailuun osallistui kaikkiaan 23 ilontäyteistä lumiveistosta. Niissä kuvattiin muun muassa hymyileviä naamoja ja onnen tunteita, lastenohjelmista tuttuja hahmoja, iloa tuottavia harrastuksia sekä yhteisiä hetkiä lemmikin tai läheisen kanssa.

Kilpailun tuomari, vuoden 2020 ITE-taiteilija Paula Huhtanen kiitteli juuri ilonaiheiden ja veistototeutuksien monipuolisuutta.

”Näki selvästi, että kilpailun teema oli koskettanut kisaajien tunteita. Ilo näyttäytyi ilmeikkäästi ja herkullisesti. Mukana oli monia myönteisellä tavalla kantaa ottavia teoksia.”

Riemuisa voittajaveistos

Paula Huhtasen mukaan voittajateos erottui joukosta selkeästi.

Valinnan perusteluissa Huhtanen toteaa, että Risto Puumalaisen ja Stig Rönnkvistin lumiveistos Ilona on lempeällä tavalla ilomielinen – kuin teos henkisi ilon ja onnen nautintoa.

”Teoksessa on riemun, jopa autuuden tuntua. Teos on sopusuhtainen, ja siitä ilmenevät hyvin tekijöiden veistokyvyt ja -taidot. Se on klassinen mutta hedelmällisen oivaltava lumiveistoskokonaisuus yltäen hurmosmaisesti seitsemänteen taivaaseen. Myös kilpailun teksti, ILO!LUMI2021, on toteutettu kauniilla, reliefimäisellä tavalla”, Huhtanen kertoo.

Voittajakaksikko palkitaan 300 eurolla.

Kaksi tunnustuspalkintoa

Sadan euron arvoisten tunnustuspalkintojen saajiksi valikoituvat kangasniemeläisen Eija Hokkasen veistos Rakkaus on suuri ilo! sekä nummilaisen Lilli Salon veistos Kosketus.

Rakkaus on suuri ilo! Eija Hokkanen, Kangasniemi.

Eija Hokkasen teos sai kiitosta yksinkertaisen sympaattisesta toteutuksesta.

”Rakkaus on suuri ilo! -veistoksesta välittyy tunne, että tekijällä on ollut hauskaa työstää sitä. Teoksen hilpeys ja hauskuus ovat käsinkosketeltavia, ne herättävät myös katsojassa riemun ja onnen tunteita”, palkintoperusteluissa todetaan.

Sydämeenkäyvän sympaattisuuden ja lystikkyyden lisäksi kisan tuomari Paula Huhtanen näki teoksessa myös ajatuksen syvyyttä.

”Teos säteilee nimensä mukaisesti rakkauden suurta iloa. Toteutus on kaikessa yksinkertaisuudessaan vahvasti tässä ajassa puhutteleva.”

Kosketus. Lilli Salo, Nummi (Lohja).

Nummilaisen Lilli Salon Kosketus-teoksessa Paula Huhtasta lämmitti ihmisen ja eläimen välinen ilo. Hänestä Kosketus ilmentää ennen kaikkea luottamusta ja yhteyttä.

”Läheisyys välittyy vahvana ja vilpittömänä. Kosketuksessa on voimaa, sen voi tästä teoksesta suorastaan aistia. Hyväntuulinen Kosketus hehkuu ihmisen ja eläimen välistä iloa ja aitoa ystävyyttä. Vaikka lumi veistomateriaalina on kylmää, tulee teoksesta lämmin tunne”, Huhtanen luonnehtii.

Striimausta ja webinaari

ILO!LUMI-tapahtuma järjestettiin perjantaina ja lauantaina 19.2.–20.2.2021. ILO-teemaiseen etäveistokilpailuun saivat osallistua aivan kaikki halukkaat lumenveistotaustaan katsomatta, ja myös veistosten toteutus oli vapaa. Kisassa tarvittiin tapahtuman nimen mukaan vain lunta ja tekemisen iloa.

Kilpailuun osallistuttiin lähettämällä kuva kilpailuajankohtana veistetystä lumiteoksesta sosiaalisen median kanavien tai sähköpostin kautta. Kuvassa tuli olla näkyvissä teksti ILO!LUMI2021 kuvan tuoreuden varmistamiseksi. Kaikki kilpailukuvat ovat nähtävillä Ilolumi-tapahtuman Facebookissa.

Paikan päältä Megrin Matkailusta Ilomantsista lähetettiin kuvaa pienimuotoisesta kutsuveistotapahtumasta lauantaina 20.2. Karhufestivaalin YouTube-kanavan kautta.

ILO!LUMI-ohjelmistoon kuului myös Lumi – riesa vai rikkaus -webinaari, joka lähestyi lunta muun muassa yrittäjyyden, matkailun, talviharrastusten sekä ilmaston näkökulmasta. Webinaarin järjestivät Maaseudun Sivistysliitto sekä Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Itä-Suomi, hankkeillaan Yhteinen ympäristö – elinvoimaa ympäristöstä sekä Sisältöä kulinaristille kulttuurista.

ILO!LUMI-tapahtuman järjesti Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys. ILO!LUMI on valittu Pohjois-Karjalan maakunnan 300-vuotisjuhlavuoden tapahtumaksi. Juhlavuoden pääideana on tuoda esiin pohjoiskarjalaista hyvää ja hyveitä.

Share Post :