Ilo-teemalla järjestetty lumenveiston etäkilpailu vuonna 2021 keräsi osallistujia ympäri Suomea – ammattilaisista perheen pienimpiin. Kilpailuun osallistuneet 23 teosta ilmentävät iloa mm. vanhemmuudesta, luonnosta, elämistä ja satuhahmoista. Kokosimme tähän juttuun kaikki kilpailuun osallistuneet veistokset.
Yksi voittajaveistos ja kaksi tunnustuspalkintoa
ILO!LUMI-etäveistokilpailun voittajaksi tuomari Paula Huhtanen valitsi Ilona-teoksen, joka oli jyväskyläläisten Stig Rönnkvistin ja Risto Puumalaisen taidonnäyte. Tunnustuspalkinnon saivat Eija Hokkasen veistos Rakkaus on suuri ilo! sekä nummilaisen Lilli Salon veistos Kosketus.
Erillinen juttu palkituista löytyy tästä linkistä. Lue myös Stig Rönnkvistin haastattelu siitä, miten voittajaveistoksen idea sai alkunsa ja miten veistoprosessi eteni. Etäveistokilpailu pidettiin 19.–20.2.2021 Ilomantsista käsin.
Ilomantsissa olleet osallistuivat kisaan merellisillä aiheilla
Ilomantsista Megrin Matkailusta lähetettiin lauantaina 20.2 striiminä näytöslumenveistoa Karhufestivaalin YouTube-kanavalle.
Striimissä nähdyistä veistäjäjoukoista kaksi osallistui myös kilpailuun, molemmat varsin merellisillä aiheilla: joensuulaisen Teatteri-Traktorin joukkueen teoksessa, Sisäinen ilo, simpukan sisältä löytyy helmi ja ilomantsilaisen Team Harakan veistoksessa, Ostamisen ilo, merenneito iloitsee luistinparista majakan juurella.
Oulussa lumenveistoon innoitti Warjakan Talvinen Taidepolku
Oulusta kilpailuun osallistui kahdeksan veistosta, ja Tanja Sova-Kurtti perheineen vastasi peräti seitsemästä teoksesta.
Sova-Kurtit ja Maroset innostuivat hyödyntämään Warjakan Talviselle Taidepolulle tehtyjä valmiita lumiaihioita. Taidepolun luoja, Mirjami Mäkelä, oli vinkannut heille ILO!LUMI-etäveistokilpailusta, eli kipinä osallistumiseen lähti siitä. Mäkelä osallistui itsekin kisaan veistoksella Villin metsämummon kutsu.
Warjakan Taidepolulla on erilaisia taideteoksia ja osallistavia taidepisteitä, joista yhdessä on tosiaan mahdollisuus veistää lumiveistoksia valmiiksi tehtyihin aihioihin. Lisäksi taidepolulla kulkijat voivat luoda muita erilaisia taideteoksia polun varrelle luonnon materiaaleja hyödyntämällä.
Polulla voi myös vain nauttia jo tehdystä taiteesta ja tunnelmasta. Tanja Sova-Kurtti kertoo, että käy usein polulla itsekin, sillä se on todella mielekästä korona-ajan tekemistä.
Tutustu Warjakan Taidepolkuun Facebookissa.
Oulaisissa hurja rutistus
Tuulispäät Snow Sculpting Team tarttui hurjaan haasteeseen ja veisti 3×3-metrisestä lumiaihiosta 27 tunnin aikana näyttävän Sielulintu-veistoksen Oulaisiin. Kunnon yöunet oli vastoin odotuksia kuitenkin saatu nukuttua, ja työtä helpottamassa oli oma hovikolaaja.
Tuulispäät Snow Sculpting Team
Sisällämme asuu sielunlintu ja päättää mitä tunnemme. Kuulostele omaa lintuasi! Annatko ilon nousta siivilleen?
Oulaisista kisaan osallistui myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton Oulaisten yhdistys veistoksella Iloisen linnan vahtitornit, jossa oli mukana värien leikkiä jääkuutioina.
Ideoita kisaan ammennettiin saduista, tarinoista ja lastenohjelmista
Lastenohjelmat ja erilaiset sadut ja tarinat tuottavat paljon iloa varsinkin lapsille, mutta myös aikuisille. Se oli nähtävissä myös etäveistokilpailussa. Teoksissa seikkailivat Muumit, Kiviset ja Soraset sekä muut satumaiset hahmot.
Myös harrastukset ja työ toivat iloa osallistujille
Harrastukset, kuten musisointi ja käsityöt, ovat oikeita ilon lähteitä. Tämän voivat esille Aleksi Lehikoinen ja Maria Pakkanen teokset.
Monille myös oma työ ja työpaikka tuottavat paljon iloa. Siitä mallia näyttää OP Vaara-Karjalan Kiihtelysvaaran konttorin väki veistoksellaan Kaikella rakkaudella.